semua Kategori
EN
industri Berita

Laman Utama>Berita Terkini>industri Berita

Mengurangkan pencemaran industri keluli tahan karat

Masa: 2021-01-12 Hits: 60

Abstrak: Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Jawatankuasa Pusat Parti dan Majlis Negeri telah mementingkan transformasi pancaran ultra-rendah bagi besi dan keluli. Dalam banyak mesyuarat penting dan laporan kerja kerajaan, ia telah dicadangkan untuk menggalakkan transformasi pelepasan ultra-rendah industri besi dan keluli. “Pendapat tentang Menggalakkan Pelaksanaan Pelepasan Sangat Rendah dalam Industri Besi dan Keluli” ( Selepas pengeluaran Huan Taiqi [2019] No. 35), semua wilayah dikehendaki menjalankan transformasi pelepasan ultra rendah industri keluli dalam fasa dan wilayah. Had pelepasan dalam "Pendapat" juga dipanggil "standard paling ketat dalam sejarah" oleh pakar industri. Di bawah keadaan umum ini, dengan menyisir keperluan indeks untuk pelepasan zarah dalam dokumen dan status semasa teknologi penyingkiran habuk negara saya, bandingkan kelebihan dan kekurangan teknologi penyingkiran habuk utama dengan pengiktirafan tinggi dalam industri, dan membincangkan pemilihan laluan teknologi penyingkiran habuk di bawah keperluan baharu. Dan tingkatkan idea untuk rujukan oleh syarikat keluli yang berkaitan dan bantu memenangi pertempuran menentang langit biru.
Untuk melaksanakan keputusan dan penempatan Jawatankuasa Pusat Parti dan Dewan Negara, pada April 2019, Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar, bersama-sama dengan Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan serta Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, bersama-sama mengeluarkan “Pendapat mengenai Menggalakkan Pelaksanaan Pelepasan Ultra-Rendah dalam Industri Keluli” (selepas ini dirujuk sebagai “Pendapat”). "Pendapat" sekali lagi mengetatkan piawaian pelepasan asal untuk bahan zarah dalam pelbagai proses keluli, dan mencadangkan bahawa pelepasan ultra rendah merujuk kepada ultra rendah sepanjang proses. Ia juga mengemukakan keperluan kemajuan untuk transformasi ultra-rendah di pelbagai wilayah, yang seterusnya menggalakkan teknologi penyingkiran habuk dan rawatan industri keluli. Ubah. Walau bagaimanapun, pada masa ini, kebanyakan perusahaan besi dan keluli domestik mempunyai proses penukar relau letupan yang panjang, dengan banyak proses yang rumit. Bukan tugas yang mudah untuk memenuhi piawaian pelepasan bahan zarah bagi keseluruhan proses pengeluaran. Selain itu, pembangunan perusahaan besi dan keluli domestik adalah tidak sekata, dan kapasiti pengeluaran yang tidak memenuhi piawaian perlindungan alam sekitar masih jarang berlaku. Oleh itu, menaik taraf dan menaik taraf kemudahan penyingkiran habuk adalah penting. Oleh itu, di bawah situasi dasar perlindungan alam sekitar semasa, usaha untuk mencapai had pelepasan ultra-rendah zarah habuk dalam tempoh yang singkat sudah pasti masalah paling mendesak yang dihadapi oleh syarikat keluli.
Cermin-Emas1
1. Keperluan kawalan bahan zarah dalam transformasi pelepasan ultra-rendah
Pada April 2019, "Pendapat" telah dilancarkan secara rasmi, mencetuskan ribut perlindungan alam sekitar keluli, mengisytiharkan bahawa industri keluli negara saya secara keseluruhannya telah memasuki situasi umum transformasi pelepasan ultra-rendah. Mengenai penunjuk bahan zarah, "Pendapat" memerlukan gas ekzos dalam bentuk pelepasan terurus, kepala mesin pensinteran dan gas serombong pemanggang pelet (termasuk relau aci, tanur putar parut, pemanggang tali pinggang), gas ekzos cerobong ketuhar kok , Lain-lain sumber pencemaran utama (termasuk ekor mesin pensinteran, pengecasan arang batu, pelindapkejutan kering kok, dapur letupan panas, lubang relau letupan dan rumah penoreh, prarawatan logam panas, gas serombong sekunder penukar, dll.) Purata kepekatan pelepasan zarah setiap jam tidak tinggi Pada 10 mg/m3, kepekatan pelepasan purata setiap jam sekurang-kurangnya 95% daripada masa sebulan memenuhi standard; gas buangan adalah dalam bentuk yang tidak teratur, bahan menyampaikan dan mengosongkan mata, pensinteran, pelletizing, pembuatan besi, coking dan lain-lain proses penghancuran bahan, penapisan, Kemudahan penyingkiran habuk perlu disediakan untuk peralatan pencampuran dan pemotongan sekerap. Di samping itu, "Pendapat" juga menegaskan bahawa perusahaan harus memilih teknologi transformasi perlindungan alam sekitar yang matang dan terpakai mengikut keadaan kilang, dan menggalakkan penggunaan kemudahan penyingkiran habuk canggih seperti pengumpul habuk beg penapis bersalut filem dan pengumpul habuk kartrij penapis , yang menunjukkan arah untuk pilihan teknologi rawatan penyingkiran habuk. .
2. Status semasa aplikasi teknologi penyingkiran habuk
Selepas menyiasat lebih daripada 20 perusahaan besi dan keluli, didapati hampir semua perusahaan besi dan keluli menggunakan penapis beg berkecekapan tinggi atau penapis kartrij untuk merawat gas ekzos yang mengandungi habuk, dan beberapa proses yang menghasilkan gas ekzos basah menggunakan pemendakan elektrostatik basah. Syarikat percaya bahawa proses matang ini mempunyai kesan rawatan habuk dan sisa gas terbaik, yang sama dengan teknologi penyingkiran habuk yang disebut dalam "Pendapat". Di samping itu, selaras dengan teknologi yang boleh dilaksanakan untuk rawatan bahan zarahan dalam gas ekzos yang dinyatakan dalam "Spesifikasi Teknikal untuk Permohonan dan Pengeluaran Permit Pencemaran", kecuali gas ekzos yang dihasilkan oleh penggulungan kemasan kilang gelek panas, gas ekzos yang lain. nod penjanaan pencemaran boleh dirawat dengan habuk beg (penutup). Bahan penapis membran) dan proses penyingkiran habuk kartrij penapis. Oleh itu, artikel ini terutamanya menganalisis kelebihan dan kekurangan serta penggunaan beg dan teknologi penyingkiran habuk kartrij penapis.
Penapis beg muncul lebih awal dan digunakan seawal penghujung Pergerakan Pembaratan. Ia digunakan terutamanya untuk menapis gas kering dan berdebu dengan saiz zarah yang kecil. Beg penapis diperbuat daripada pelbagai gentian penapis (gentian kimia atau gentian kaca) melalui tenunan atau tebukan jarum, dan menggunakan fungsi penapisan fabrik gentian untuk menapis gas yang mengandungi habuk. Pengumpul habuk jenis kartrij muncul agak lewat. Pada tahun 1970-an, beberapa pengguna muncul di negara Barat. Mereka percaya bahawa jenis pengumpul habuk ini bersaiz agak kecil, bertambah baik dengan ketara dalam kecekapan pemprosesan, dan mudah diselenggara. Walau bagaimanapun, jika perlu untuk merawat gas berdebu dengan isipadu udara yang lebih besar, kesan rawatan akan menjadi lemah disebabkan oleh kapasiti kecil pemendakan, yang sukar digunakan dalam perusahaan perindustrian besar, jadi ia tidak dipromosikan secara meluas untuk banyak orang. tahun. Sejak abad ke-21, teknologi material dunia telah berkembang pesat. Beberapa syarikat asing telah menerajui dalam menambah baik struktur dan bahan penapis pengumpul habuk, meningkatkan kapasiti keseluruhan beberapa kali dan menjadi pengumpul habuk besar dengan keluasan penapis lebih daripada 2,000 m2.
3. Analisis perbandingan teknologi penyingkiran habuk
1. Pengumpul habuk beg
(1) Prinsip kerja penapis beg
Gas yang mengandungi habuk memasuki saluran pengudaraan dari hud penyingkiran habuk, dan apabila ia sampai ke saluran keluar, ia didorong oleh kipas draf teraruh, dan kemudian beg penapis penyingkiran habuk berserabut digunakan untuk menangkap asap dan habuk dengan bantuan graviti dan inersia.
(2) Faktor utama yang mempengaruhi prestasi penapis beg
Prestasi penapis beg terutamanya termasuk kecekapan penyingkiran habuk, kehilangan tekanan dan hayat perkhidmatan. Faktor utama yang menentukan kecekapan penyingkiran habuk dan hayat perkhidmatan penapis beg termasuk nisbah udara-ke-kain, jenis bahan penapis, dan pilihan kaedah penyingkiran habuk.
Bahan penapis penapis beg telah berkembang daripada gentian konvensional kepada gentian superfine, kemudian kepada gentian keratan rentas berbentuk khas, dan kemudian kepada struktur membran ePTFE. Gentian konvensional tidak dapat mengawal zarah habuk halus, jadi perlu menukar struktur gentian atau menggunakan daya luaran untuk mencapai kawalan pelepasan habuk ultra-rendah; gentian keratan rentas berbentuk gentian ultra-halus mempunyai luas permukaan khusus yang lebih besar, menghasilkan kawasan penapisan yang lebih besar, dengan itu mengurangkan nisbah Udara-ke-kain; Membran ePTFE boleh memintas zarah habuk pada permukaan membran. Pada masa ini, pilihan bahan penapis membran untuk bahan beg penapis adalah pilihan dengan kecekapan penyingkiran habuk yang lebih tinggi.
2. Pengumpul habuk katrij
Prinsip kerja pengumpul habuk kartrij penapis: Gas yang mengandungi habuk memasuki saluran pengudaraan melalui pengumpul habuk, dan dimasukkan ke dalam kotak oleh kipas draf teraruh luaran. Oleh kerana kotak mempunyai jejari yang jauh lebih besar daripada paip, aliran udara mengembang, dan zarah besar habuk yang lebih berat mendap mengikut graviti , Zarah-zarah kecil habuk yang lebih ringan memasuki kartrij penapis dengan aliran udara, dan disekat oleh elemen penapis melalui siri kesan menyeluruh dan kemudian dipisahkan dari udara.
3. Perbandingan kelebihan dan kekurangan penapis beg dan penapis kartrij
Pengumpul habuk jenis beg dan pengumpul habuk kartrij penapis mempunyai kelebihan dan keburukan tersendiri dalam proses penggunaan. Apabila memilih proses penyingkiran habuk, pertimbangan menyeluruh harus diberikan kepada keadaan syarikat itu sendiri. Kelebihan dan kekurangan ditunjukkan dalam Jadual 1.
Empat, analisis kes aplikasi praktikal perusahaan
Ambil contoh transformasi proses penyingkiran habuk bahagian proses lubang relau letupan kumpulan keluli di Wilayah Hebei sebagai contoh. Syarikat itu pada asalnya menggunakan penapis beg untuk mengeluarkan habuk daripada gas ekzos yang dihasilkan di bahagian lubang relau letupan. Walau bagaimanapun, ia telah ditemui semasa penggunaan bahawa ia akan menyebabkan kekeliruan kerana keadaan kerja. Masalah beg. Pada masa yang sama, disebabkan oleh kesan penyingkiran habuk yang lemah pada beg penapis, pelepasan gas ekzos bahagian ini tidak dapat memenuhi keperluan piawaian pelepasan ultra rendah secara stabil. Memandangkan syarat mencapai standard dan pelaburan modal untuk menggantikan beg penapis, syarikat memutuskan untuk mengubah proses penyingkiran habuk dan menggantikan penapis beg dengan penapis kartrij penapis. Parameter dan perbandingan kesan sebelum dan selepas penjelmaan ditunjukkan dalam Jadual 2.
Menurut data pemantauan dalam talian sebelum dan selepas transformasi, kepekatan pelepasan zarah gas ekzos dalam bahagian ini telah dikurangkan dengan banyak, dan ia boleh mencapai secara stabil dalam 10 mg/m3, memenuhi keperluan piawaian pelepasan ultra-rendah. Berbanding dengan sebelum transformasi, selepas menggunakan pengumpul habuk kartrij penapis, masalah mudah haus dan kebocoran beg penapis dielakkan, pada dasarnya ia boleh digunakan untuk masa yang lama tanpa penyelenggaraan, walaupun kartrij penapis dikeluarkan dan diganti, ia sangat mudah, dan ia diperbesarkan dalam ruang yang terhad. Kawasan penapis yang berkesan dikurangkan, perbezaan tekanan adalah kecil, dan kesan penyingkiran habuk agak stabil. Tetapi selepas menggantikan pengumpul habuk kartrij penapis, terdapat juga beberapa kekurangan.
Melalui komunikasi dengan kakitangan dalaman syarikat, penulis mengetahui bahawa peralatan selepas transformasi adalah lebih kompleks berbanding sebelum ini, dan syarikat perlu mempunyai tahap pengurusan penghantaran, pemasangan dan penyelenggaraan peralatan yang tinggi. Di samping itu, selektiviti pengumpul habuk kartrij penapis untuk jenis habuk kering tidak sebaik yang diharapkan, dan ia tidak mempunyai kecekapan penyingkiran habuk yang tinggi untuk semua jenis habuk. Jika anda ingin menerapkannya pada semua proses, ia masih perlu penyelidikan dan pembangunan yang mendalam. Secara umum, di bawah keadaan perlindungan alam sekitar yang semakin teruk, berdasarkan pertimbangan pematuhan alam sekitar, kesan penggantian masih sangat ketara.
Lima, cadangan ringkasan
1. Cadangan untuk pemilihan proses
Pada masa ini, tanpa mengambil kira penyingkiran habuk basah, pilihan terbaik teknologi penyingkiran habuk dalam keadaan pelepasan ultra-rendah mestilah pengumpul habuk kartrij dan penapis beg. Kedua-dua jenis pengumpul habuk mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri. Untuk transformasi pelepasan zarah ultra-rendah perusahaan keluli, adalah disyorkan bahawa perusahaan boleh memilih teknologi penyingkiran habuk mengikut keadaan sebenar dan keperluan mereka sendiri. Jika proses penyingkiran habuk beg asal masih tidak dapat mencapai piawaian pelepasan yang stabil, langkah pertama boleh Pertimbangkan untuk menggantikan membran mikroporous PTFE dan bahan penapis kecerunan lapisan permukaan gentian ultra-halus. Kedua, pertimbangkan untuk menggantikan proses penyingkiran habuk kartrij penapis untuk melengkapkan transformasi pelepasan ultra-rendah dan mencapai pelepasan standard.
2. Cadangan reka bentuk kejuruteraan
Untuk membantu syarikat memenuhi keperluan "Pendapat" yang berkaitan dan menyediakan rujukan untuk reka bentuk dan pembinaan kejuruteraan, pada Januari 2020, Persatuan Industri Perlindungan Alam Sekitar China mengeluarkan "Garis Panduan Teknikal untuk Pembinaan Semula Emisi Ultra-rendah Perusahaan Besi dan Keluli", di mana proses penyingkiran habuk beg berkecekapan tinggi dan penapisan Proses penyingkiran habuk dram mencadangkan satu siri nilai rujukan parameter teknikal, dan adalah disyorkan bahawa perusahaan boleh merujuk kepada mereka dalam proses transformasi pelepasan ultra-rendah berdasarkan keadaan sebenar mereka. . Mengambil penapis beg sebagai contoh, adalah disyorkan bahawa apabila syarikat membuat kontrak, kelajuan angin penapis hendaklah direka bentuk kurang daripada 0.8 m/min. Kelajuan angin penapis di sini haruslah kelajuan angin penapis penuh. Kelajuan angin penapisan penuh ialah kelajuan angin penapisan yang dikira secara teori. Apabila pengumpul habuk luar talian membersihkan habuk, salah satu tong sampah akan ditutup dan kelajuan angin penapisan sebenar akan meningkat. Ini juga adalah masa apabila pelepasan berkemungkinan besar melebihi standard, jadi keperluannya ialah kelajuan angin penapisan penuh; Adalah disyorkan bahawa pengumpul habuk direka bentuk dengan pemesong untuk mengawal pengagihan aliran udara. Jika deflektor tidak dipilih, beg penapis atau kartrij penapis akan dibasuh oleh aliran udara dan mengurangkan hayat perkhidmatan.
"Blue Sky Defense" telah memasuki peringkat akhir untuk menangani masalah yang sukar. Sebagai medan perang utama mutlak untuk pencegahan dan kawalan pencemaran udara, industri keluli adalah penting untuk transformasi pelepasan ultra-rendah. Syarikat besi dan keluli mesti bertindak balas secara aktif, menjelaskan idea kawalan pencemaran alam sekitar, dan menggalakkan peningkatan kualiti alam sekitar dan peningkatan transformasi industri.

1xiu